Fietsen rond de middellandse zee
 home 
[ route ]

[ foto's ]

[ berichten ]

[ materiaal ]

Inleiding

Sinds 1998 gaan wij, Kim en René, minstens eens per jaar met de fiets op vakantie. Frankrijk en Italië zijn dan de landen waar we naartoe- en doorheen fietsen. Het slechtste van zo’n vakantie is om weer naar huis te moeten terugkeren. Vaak zaten we dan te mokken, maar ook wel te mijmeren over eeuwig durende fietsvakanties. De afgelopen jaren nam het mijmeren steeds vastere vormen aan en er ontstond het plan om 9 maanden op pad te gaan. Al gauw kwamen we op het idee om rondom de Middellandse zee te gaan fietsen. De landen rondom de Middellandse zee zijn altijd dankzij die zee met elkaar verbonden geweest. De Phoeniciers, de oude Grieken de Romeinen, en later de de Islam hebben in het gebied grote sporen nagelaten. Naast dat de landen historisch met elkaar verbonden zijn er grote verschillen. Het Midden Oosten conflict, de problemen met moslimterroristen betekent dat er geen land meer is die niet politieke kleur bekent. Daarnaast zijn er grote verschillen in cultureel en economisch opzicht. De verscheidenheid en verbondenheid van de landen maakt dat het Middellandse zee gebied een buitengewoon interessant gebied is om doorheen te reizen. Met welk vervoermiddel dan ook.

Na het eerste enthousiasme over ons plan kwam de praktische invulling en ook de twijfels. Hoe zat het met Algerije, was dat wel te doen. Voor Libië ,moet je een visum hebben en begeleid worden door een (dure) gids. Hoe veel kilometers zouden we moeten fietsen en hoe zat het met het klimaat. Naspeuring op het internet leverde wel wat maar niet alle informatie op. Zover wij konden nagaan was er niets gepubliceerd over een rondje middellandse zee. Anderzijds zagen we verder geen belemmeringen om het te proberen. De enige uitzondering was Algerije dat we als te gevaarlijk beoordeelde. Het zwaartepunt van de reis zouden de Noord Afrikaanse landen en het Midden Oosten moeten zijn,. Indien we tijd zouden overhouden dan zouden we vanuit het Midden Oosten zover mogelijk terug naar Amsterdam gaan fietsen. Op 3 september 2004 vertokken wij op 2 Mees fietsen en elk zo’n 25 kg bagage vanuit Zuid Frankrijk. Op 20 mei 2005 kwamen we na 12.000 km fietsen weer aan in Amsterdam.

de website

Onze website geeft op drie verschillende manieren informatie over onze tocht.
[ Route ] Tijdens de reis hebben we onze route gedocumenteerd. Afstanden, hoogtes, moeilijkheidsgraad en voorzieningen schreven zo goed en kwaad als het ging op. Het is geen uitputtende beschrijving, doch naar ons idee voldoende om je eigen tocht te kunnen plannen.
[ Berichten ] Er zijn verhalen die we gedurende onze reis als e-mails hebben verstuurd aan onze vrienden. Ze bevatten verslagen van gekke, leuke, vreemde, fijne en nare zaken die je onderweg tegenkomt.
[ Materiaal ] Wat hadden we bij ons aan fietsen, onderdelen, techniek, kampeerspullen en kookgerei en kleding voor die 9 maanden.
[ Foto's ] Tenslotte zijn er foto’s ter illustratie van onze E-mail verhalen en de routebeschrijvingen.

Overzicht van de reis

  1. Vertrokken op 3 september 2004 vanuit St Hypolites in Frankrijk
  2. .
  3. Naar Zuid Spanje gefietst en daar in Algeciras (net naast Gibraltar) de boot genomen naar Marokko.
  4. Na een rondreis in Marokko vanuit Casablanca het vliegtuig genomen naar Tunesië om zo Algerije over te slaan aangezien het voor toeristen (maar ook anderen) op dit moment gevaarlijk is.
  5. Gedurende de kersttijd overgevaren naar Sicilië en daar 2 weken gereisd.
  6. Vanuit Sicilie weer naar Tunis gevaren en vervolgens naar Libië gefietst.
  7. In Libië veelal de kust gevolgd tot in Egypte.
  8. Vanuit de Libische/Egyptische grens via oasen door de woestijn (Libische- of westelijke woestijn genaamd) gereisd tot Luxor, het zuidelijkste puntje van de tocht.
  9. Van Luxor via de Sinai naar de golf van Aqaba.
  10. De boot genomen van Nuweiba naar Aqaba in Jordanie.
  11. Vanuit Jordanië noordwaarts gefietst via Syrië, met uitstapje naar Beiroet, en verder naar Turkije.
  12. In Kusadasi (Turkije) de boot genomen naar Samos (Griekenland)en vervolgens via Naxos naar Pireaus, het vaste land van Griekenland.
  13. .
  14. Door de Peleponesos gefietst tot Patras.
  15. In Patras de boot genomen naar Bari in Italië. Drie 3 weken door Italië gefietst tot aan het Comomeer
  16. In Como de fietsen en ons zelf op de trein hebben gezet naar Amsterdam.
  17. Aankomst op 20 Mei 2005.
Laatst gewijzigd
06/03/2006
© WTCA