Onbeminde Aarde Reisgidsen ® Drachten

Veiligheid in Drachten

Dood in Drachten

De kans dat je als toerist komt te overlijden in Drachten aan een natuurlijke of onnatuurlijke dood is gelukkig erg klein. De gemiddelde leeftijd bij overlijden, bijvoorbeeld voor vrouwen, bedraagt zo'n 82 jaar, oftewel een kleine driekwart miljoen uur. De gemiddelde verblijftijd in Drachten van een bezoeker schommelde de laatste jaren rondom de 2 uur. De kans op overlijdenin Drachten is dan drie duizendste deel van een promille. De kans dat u Drachten niet zou overleven is dan ook verwaarloosbaar klein. Bedenk wel dat als je langer in Drachten zou willen blijven de kans op overlijden toeneemt, hetgeen ook geldt voor de wat oudere bezoeker.

Geweld

Ook de kans om door een geweldsmisdrijf in Drachten om het leven te komen is buitengewoon klein. Zo leert de geschiedenis dat Bonifatius (672 - 754 AD) in het jaar 754 in het nabij gelegen Dokkum werd vermoord en in het nabij gelegen Drachten gebeurde er als gewoonlijk weer niets. Ook vormen van zinloos geweld met dodelijke afloop is Drachten vreemd. Natuurlijk valt er wel eens een blauw oog, maar dat is meestal een vorm van folklore waarbij jongemannen uit nabijgelegen dorpen in het weekend naar de uitgaansgelegenheden van Drachten trekken om ter plekke zo wat ruzie met elkaar te zoeken, meestal om een vrouw, om dan hier en daar wat klappen uit de delen. Met enige trots zit men dan later met een blauw oog in de schoolbanken wachtend tot de volgende gelegenheid om de zaak te vereffenen. De kans dat u als toerist zelf het slachtoffer wordt van een beuk in het gezicht is te verwaarlozen. Tenzij u zich al te bemoeizuchtig opstelt en zeker indien u het opneemt voor een lokale schone. Niet doen! U mengt zich in zaken waar u niets mee van doen heeft.

Verwondingen als gevolg van botsingen in het verkeer

De kans op een verkeersongeluk is in het centrum van Drachten klein. Als een van de eerste plaatsen in Nederland had Drachten een winkel promenade waarbij auto- en fietsverkeer geweerd werd. U kunt in Drachten centrum dus rustig winkelen zonder dat u door een auto geschept wordt of ten val komt door plotseling opduikende brommers of fietsers waardoor opname in het overigens uitstekend geoutilleerde lokaal ziekenhuis Ny Smellinge noodzakelijk is(Ook de eerste hulp is hier een wonder van efficiëntie). Bij het verlaten van het wandelgebied naar een situatie met auto- en fietsverkeer is de overgang natuurlijk wat groot, maar ook op de wegen en paden van Drachten wordt heel behoorlijk gereden. Kijkt u wel uit bij het Knobbelsdorfplein, waar door het overweldigende visuele aanbod, zoals de neon reclame van het Chinees restaurant "Peking" in combinatie met de borden die verwijzen naar de lokale ANWB vestiging, de zintuigen misschien wat overbelast raken waardoor die auto van rechts misschien wat moeilijker wordt gezien dan u van u zelf gewend bent.

Letsel als gevolg van het sociale verkeer

Omgang met de lokale bevolking is over het algemeen zonder gevaar. De wat directe benadering en het gelach om grapjes waar u zelf niets van begrijpt mag dan buitengewoon irritant zijn, meestal is het niet zo slecht bedoelt en uw veiligheid is zeker niet in het geding. De Drachtenaren zijn nu eenmaal een meester in de onderkoelde, "humoristische" one-liners. Dit is niet altijd zo makkelijk te appreciëren voor een buitenstaander. Ons advies: blijf kalm en beleefd, meestal ontdooit het gesprek na enige tijd en kan er zelfs een aardige conversatie volgen. Hét moment om iets meer te weten te komen over Drachten en de Drachtenaars!

Copyright © 2009 René Wokke onbemindeaarde@xs4all.nl