Onbeminde Aarde Reisgidsen ® Drachten

Stadswandeling

Stadswandeling architectuur

Bij het museum van Drachten is voor 0.70 € een wandelroute folder te koop die u langs bijzondere gebouwen voert. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. Het gelukkig kan het echter ook korter: U start aan de westzijde van de HBS straat en loopt in de richting van het Drachtster Lyceum, de vroegere HBS. Van verre is de typische façade al zichtbaar. Op de Torenstraat aangekomen slaat u rechts af. Na enkele honderden meters ziet u aan uw rechterhand wat rijtjeshuizen van architect Cees de Boer waarvan de ramen een afwijkende kleur hebben. De buurt staat bekend als de papegaaienbuurt.


Deze kleuren zijn het ontwerp van Theo van Doesburg. Zijn ontwerp leidde destijds tot hevige opschudding. De originele kleuren werden snel overgeschilderd in het meer gangbare wit. Maar in 1988 zijn de originele kleuren weer op de kozijnen gezet. Tegenover de huizen staat de voormalige Winterlandbouwschool. Ook hier zijn de originele kleuren weer aangebracht. Tevens zijn in de gevel 2 glas in lood ramen aangebracht naar ontwerp van Theo van Doesburg. U kunt in alle rust dit aanschouwen want u bent aan het einde van de wandeling gekomen.


De grote Pastorale" van Theo van Doesburg

Zen-wandeling

De beste manier om te wandelen in Drachten is het zogenaamde Zen-lopen. Het gaat er hier niet om een bestemming te bereiken of iets speciaals te zien tijdens de wandeling door Drachten maar om op een plezierige en geconcentreerde manier je voort te bewegen. Tijdens dit (zgn. doelloos) wandelen komen er natuurlijk allerlei gedachten en associaties naar boven. Door geconcentreerd te blijven op de beweging van het wandelen zelf, zullen deze hersenspinselen langzaam verdwijnen. Hiervoor in de plaats ontstaat een prettig gevoel van contact met u zelf en uw omgeving. Ook rust, zelfvertrouwen, verhoogde sensitiviteit (oa voor morfologische resonanties) en contact met gestorven dierbaren kunnen deel uitmaken van uw geestesgesteldheid. In ieder geval voelt u zich geestelijk sterk, creatief en uw aardt als nooit te voren. Meestal is 1 tot 2 uur lopen in Drachten voldoende voor een goed meditatief resultaat.

Copyright © 2009 René Wokke onbemindeaarde@xs4all.nl